Geplaatst op
Er zijn maar weinig mechanische systemen die zo raadselachtig zijn als een waterontkalker, ook wel waterontharder genoemd. Het water is toch al zacht? Goed punt. Waterontkalkers zijn gemaakt om een veelvoorkomend probleem aan te pakken: hard water. Hard water is huishoudelijk water dat hoge concentraties opgeloste mineralen bevat, met name calcium en magnesium. Deze mineralen zijn niet giftig, ze maken water niet ongezond om te drinken, ruiken of smaken niet raar, maar ze kunnen tóch schadelijk zijn. Kalkwater veroorzaakt troebele water vlekken op gootstenen, borden, bestek, badkuipen en douchewanden. Door je te wassen met hard water voelt de huid droog en jeukend aan. De effecten van hard water zijn irritant, en kunnen verwoestend zijn voor leidingsystemen, zoals de douchekop, boiler en vaatwasser.
Hoe weet ik of ik hard water heb?
De beste manier om erachter te komen of het water in je huis kalk bevat, is door een watermonster te brengen naar een gecertificeerd water testlaboratorium. De kosten bedragen ongeveer €75 voor een volledig rapport. Hierin staan niet alleen de mineralen die in het water zitten, maar ook stoffen zoals nitraten, chloor, natrium en andere gevaarlijke bacteriën. Toch kun je beter een waterontkalker in huis aanschaffen, de kosten bedragen €169 maar dan ben je wel verzekerd van kalkvrij water.
Zo werkt een waterontharder
Je hebt waterontharders in verschillende maten en stijlen om aan al je wensen te voldoen. De waterontkalker wordt geïnstalleerd in de kelder, garage, bijkeuken of waar water het huis binnenkomt. Een typische waterontharder bestaat uit een hoge, smalle waterontharder tank en een korte, brede pekelbak. De tank van de waterontkalker is aangesloten op de watertoevoerleiding van het huis. Een vulbuis met een kleine diameter verbindt de pekelbak met de ontharder tank. Een afvoerslang loopt van de tank naar een nabijgelegen afvoerpijp of droge put.