5 tips voor het inrichten van de kinderkamer

Geplaatst op

Hoewel veel baby’s pas na 3 maanden of ouder in hun kinderkamer gaan slapen, hebben ze uiteindelijk een eigen kinderkamer nodig – om te slapen, voor het verschonen van luiers, het opbergen van kleding en het huisvesten van een groeiende collectie speelgoed. Dus waar begin je met het inrichten van de kamer van je baby? Je leest het in dit blog.

1. Houd rekening met de locatie van de kamer en andere praktische zaken

Als je een keuze hebt, kies dan voor een rustige kamer in de buurt van je slaapkamer, zodat je ’s nachts niet ver hoeft te lopen. Zorg ervoor dat je de kamer voldoende kunt verwarmen en ventileren en zorg voor eventuele reparaties, zoals krakende vloerplanken en deuren. Zorg voor voldoende stopcontacten voor verlichting en monitoren en installeer een dimschakelaar voor de hoofdvoeding. Als je ramen veel licht binnenlaten, overweeg dan verduisteringsgordijnen of gordijnvoering om je baby te helpen slapen.

2. Blijf trouw aan je stijl

Is je interieur eigentijds, traditioneel of een eclectische mix? Om een lange levensduur te garanderen, moet je kinderkamerontwerp je eigen persoonlijke stijl weerspiegelen. Het is belangrijk dat je er gelukkig in voelt, net zo goed als het gaat om een kalmerende, gezonde en praktische ruimte voor je baby om in te slapen.

3. Zoek inspiratie en creëer een moodboard

Ga op internet en in tijdschriften op zoek naar foto’s die je inspireren en verzamel ze in een bestand of Pinterest board. Kies uit je collectie één ding waar je absoluut van houdt en laat je zich door dit de inspiratiebron zijn voor het ontwerp van je kinderkamer. Het kan van alles zijn – een afbeelding, een stuk stof, een meubelstuk, een print. Dit is het begin van je moodboard. Het helpt je bij het kiezen van meubels, kleuren en materialen die “bij elkaar passen” en houdt je ideeën gefocust.

4. Meet en selecteer je belangrijkste stukken

Meet de kamer en stel een plattegrond op. Dit helpt je om te zien hoe je het beste van de ruimte kunt maken en hoe je kunt controleren waar het meubilair past. Ergens om te slapen, een omkleedstation, een voerstoel en wat opbergruimte zijn de essentie. Hoewel baby’s in het begin niet veel opbergruimte nodig hebben, moet je bij het ontwerp van de kamer rekening houden met toekomstige opbergbehoeften. Kledingkasten of armoires voegen karakter toe en kunnen nuttig zijn voor speelgoed en andere opbergruimte totdat je het volledig nodig hebt voor kleding. Laat je niet verleiden door kinderversies – je kind zal deze zeer snel ontgroeien. Een ladekast kan ook dienst doen als wisselstation en gaat dus ook na het luierkleedstadium mee.

5. Beslis over het brandpunt van de kamer en houd het simpel

Beslissen wat het middelpunt van de kamer moet zijn – is het het wiegje, die mooie open haard, een kunstwerk? Bouw, geleid door je moodboard, de ruimte eromheen op en houd de rest van de ruimte eenvoudig, zodat je brandpunt de ruimte heeft om te schitteren. Het is gemakkelijk om te overdecoreren met zoveel schattige babyspullen die er zijn, maar er zal genoeg gelegenheid zijn om de kamer te personaliseren als je kind ouder wordt. Door het kinderdagverblijf eenvoudig te houden wordt het ook makkelijker om het aan te passen.

Gerelateerde berichten

Keuzehulp: welke matrasmaat moet ik kiezen?

Het bepalen van de juiste matrasmaat is niet gemakkelijk. En het is zeker niet zo dat groter altijd beter is. Het matras dat je koopt moet passen in...

Lees meer

Tips voor het inrichten van je studentenkamer

Studentenkamers in grote steden zijn vaak niet groot. Voor honderden euro’s krijg je vaak maar een paar vierkante meter. Toch wil je op deze plek...

Lees meer

Over ons

Het is zeker geen gek idee om af en toe even die inspiratie te pakken. Doorgaans krijgen mensen deze door te lezen en te kijken, zich te verdiepen in dingen. We helpen je graag doormiddel van onze interessante blogs.

Contactgegevens

Via info @ goesmeubelen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2025 Alle rechten voorbehouden